Tinédzser-romkom karácsonyra - Behavazva kritika

xcwmditb2on573hypiodgvvtoah.jpg

Így az év végén, karácsony táján az emberfia kicsit elfáradt már az éves filmdömpingtől, 2 bejgli és 3 vödör halászlé között szívesebben választok én személy szerint olyan filmeket, amik valamilyen formában a karácsonyhoz, az ünnephez köthetőek, kicsit megidézve az ünnepi hangulatot.

Végül a választásom egy 2019-es netflixes romantikus vígjátékra esett, a Behavazva (Let It Snow) névre hallgató tinédzser romkomra, ami ha nem is váltja meg a világot, az ünnepi időszakra egy ideális film.

let-it-snow-movies-christmas-movies-christmas-movi1.jpg

A történet nincs különösebben túlbonyolítva : egy hideg karácsonyi este hóvihar dúl a kisvárosban, ami alaposan felbolygatja a tinédzser szereplőink életét. A cselekmény több szálon fut, több apróbb történetet mesél el, amik valamilyen formában kapcsolódnak egymáshoz, együtt teszik ki a nagy "egészet".

Több helyen is olvastam, hogy úgy hivatkoznak erre a filmre, mint a netflixes Igazából szerelemre, ami valamilyen mértékben érthető is, hiszen mindkét film több kisebb történetből, cselekménydarabkából áll össze.

Nagy meglepetésekre itt sem kell számítanunk, a Behavazva karakterei a megszokott serdülőkori problémákkal küzdenek :

Julie-t (Isabela Moner) felveszik az egyetemre, de hezitál beteg édesanyja miatt. Tobin (Mitchell Hope) titokban szerelmes legjobb barátjába, Angei-be (Kiernan Shipka), de nincs bátorsága elmondani a lánynak az érzéseit. 

Dorrie (Liv Hewson) nehezen birkózik meg a visszautasítással, Addie (Odeya Rush), Dorrie legjobb barátnője attól retteg, hogy a barátja karácsony napján szakít vele. Keon (Jacob Batalon), Tobin haverja a hóvihar alatt bulit akar rendezni a munkahelyén, a Waffle Town gofrizóban.

renston1.jpg

Természetesen semmi sem megy egyszerűen, fordulatokból, hirtelen felbukkanó akadályokból nem lesz hiány. Felróhatnám a filmnek, hogy a cselekménye roppant kiszámítható, kb. a szereplők bemutatása után már egyből lehet tudni, hogy ki kivel fog a végén összejönni, kivel mi fog történni a film végére. 

Viszont azt is meg kell említenem, hogy az írók tudtak mit kezdeni ezzel a sok szereplővel, mindenki megkapja a maga lezárást a végén, sikerült ügyesen összefűzni a szálakat. Klasszikus "happy end"-el zárul a cselekmény, de én az igazat megvallva nem is vártam mást ettől a filmtől.

A színészek hozzák a kötelezőt, érdekes módon a zenés betétek is egész jól sikerültek, zenei fronton sem hoz szégyent magára a film. Netflixes alkotás lévén, a másság prezentálása itt is megjelenik, természetesen a leszbikus szál itt sem maradhatott el. Nem éreztem viszont erőltetettnek, érdekes módon itt meg tudták oldani a készítők, hogy passzoljon a cselekménybe.

tmp_hqzvfr_ee7f23718d575e17_edit_img_image_original_46799927_1571861248.jpg

A szereplők sokszínűsége, a film multikulturális jellege sem volt idegesítően túltolva más, hasonszőrű netflixes alkotással szemben. (A multikultis karácsonyi mise pl. egész jópofa ötlet volt a készítőktől.)

Sokszor felrójuk ezeknek a filmeknek, hogy felszínesek, nem szólnak semmiről sem, a cselekmény csak egy alibi, a lényeg a karácsonyi cukiskodáson van. Viszont én úgy látom, hogy igenis szükség van ilyen filmekre, mint a Let It Snow, amik egyszerűen csak szórakoztatóak, kikapcsolnak, átmelegítik a lelkünket így karácsony táján.

mv5bzmmwnjqwm2qtztqxms00nzu0lthimzetyjazntcynwi5zddixkeyxkfqcgdeqxvymji0mjg2nze_v1.jpg

A maga módjón a film roppant szórakoztató, young adult alkotás lévén pedig nem rest olyan témákról beszéni, mint önmagunk, az érzéseink felvállalása, kiállás a barátaink, a céljaink mellett. Teszi mindezt a felszínt karcolgatva, de most komolyan, egy ilyen kaliberű filmtől mi mást is várna az ember?

Összességében én azt kaptam a filmtől, amit vártam. Ez egy aranyos karácsonyi történet szerethető tinikkel, kiszámítható, de mégis szívmelengető story-val, ami után mosolyogva áll fel az ember a képernyő elől.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, akinek a gyomrát már egy kicsit megfeküdte a sok bejgli, és a megszokott karácsonyi filmek helyett valami könnyed kikapcsolódásra vágyik.