Multiverzumos LSD-trip - Pókember: A pókverzumon át kritika

wallpapersden_com_spider-man-across-the-spider-verse-cool_8480x4768.jpg

A 2018-as Pókember: Irány a Pókverzum! sok szempontból egy műfajteremtő alkotásnak bizonyult, ami a formabontó animációs megoldásai mellett egy remek sztorit is összehozott nekünk egy szerethető főhős, Miles Morales személyében.

A film sikere után nem is volt kérdés, hogy ismét elmerülhetünk majd a pókverzumban, idén júniusban végre kiderült, hogy miképpen is folytatódnak Miles kalandjai a vásznon.

A sztori tizenhat hónappal az Alchemax megsemmisülése után veszi fel a fonalat, hősünk, Miles Morales próbálja élni a középiskolások nem túl gondtalan életét, miközben Brooklynban üldözi a bűnözőket. Felbukkan aztán egy új ellenfél, Folt, egy tudós, akinek a testében portálok nyíltak az Alchemax felrobbanása után.

Az új „főgonosz” természetesen a különféle multiverzumokból próbál erőt gyűjteni és bosszút állni az őt ért sérelmekért, hősünk pedig összefog régi barátjával, Gwen Stacy-vel és pár új Pókemberrel, hogy megakadályozza a multiverzumok összeomlását.

sv2_mpp0420_1010_rt_sb_v1-copy.jpg

A film két és fél óra tömény LSD-trip olyan vizuális effektek és olyan szintű animációs orgia közreműködésével, hogy az ember agya szinte kiég a végére. Már az első rész is ügyesen játszott a különböző animációs, képregényes stílusokkal, a folytatás pedig mindezt egy új szintre emelte.

A különféle stílusok keverése mellett az alkotók arra is vették a fáradságot, hogy a karakterek stílusukban és a vizuális körítésükben is nagyban eltérjenek egymástól, a stílusjegyeik hűen tükrözik a személyiségüket.

cropped-1920-1080-1310961.jpeg

A sztoriban még nagyobb szerepet kap a multiverzum, a párhuzamos dimenziók még hangsúlyosabban jelen vannak, az alkotók ügyesen adagolják az infókat, az új Pókvariánsoktól pedig eldobtam az agyamat.

Van itt egy rakás új pók a régi visszatérők mellett, macska-pók, lópókember, T-rex, halál laza indiai Pókember, a legmenőbb viszont Spider-Punk, aki a humorával és a stílusával magasan kiemelkedik a többiek közül.

A Pókverzumnak hála vicces gegekből, kikacsintásokból sincs hiány, a mémek mellett vannak utalások a klasszikus, élőszereplős Pókember filmekre, sőt, még a Venom-ra is.

cropped-1920-1080-1310991.jpeg

A film kvázi gonosza Folt, viszont az igazi antihős itt Miguel, a Pók Társaság vezére, akinek a motivációi teljesen érthetőek. Az alternatív dimenziók, a különféle kánonesemények hozzák magukkal a szokásos problémákat, a sorsunk, a döntéseink következményeinek az elfogadása, a múltbéli traumák, hibák feldolgozása ismét előtérbe került.

Örültem neki, hogy Miles Morales mellett Gwen karakterét sem hagyták parlagon, az ő személyes tragédiája, a legjobb barátja elvesztéséből fakadó gyásza talán még jobban ki is lett bontva, mint a főhősé. A barátság, a család és a banda fontosságát ismét kihangsúlyozták az alkotók, a póklány karakterén keresztül pedig mindezt remekül fel is építették.

todos-los-spider-man-pelean-contra-miles-morales-en-epico-trailer-de-across-the-spider-verse-2.jpg

Morális problémákat és kérdéseket is bátran feszeget a film, említésre kerül a hős felelőssége és a döntéseinek a következménye. A „nagy erő nagy felelősséggel jár” tételmondat még ha nem is hangzik el a filmben, az alkotók ügyesen utalgatnak rá. A kánonesemények kérdéskörével pedig behoznak egy olyan erkölcsi dilemmát a filmbe, amivel tovább emelik a már meglévő nívót.

Mondanom sem kell, hogy a központi mondanivaló mellett a harcok elképesztő módon pörögnek, a zenei betétek továbbra is hibátlanul működnek. Animációs fronton egy fontos mérföldkő a film, ami miatt viszont nem vagyok vele kibékülve, az a levegőben hagyott lezárás.

cropped-1920-1080-1316573.jpeg

Igazából sikerült kettévágni a cselekményt, ebből kifolyólag a sztori pont ott ér véget, ahol kezdene érdekes lenni az egész. Ettől függetlenül én kurvára várom a folyatást, addig pedig minden bizonnyal számtalan alkalommal elő fogom venni ezt a remekművet.

Összefoglalva, kaptunk egy elképesztő vizuális megoldásokkal operáló folytatást, ami minden szempontból sikeresen megugrotta az elődje által felállított lécet. Minden szempontból sikerült előre lépni, egyedül csak azt bánom, hogy a félbevágott cselekmény miatt nem lett teljes az élmény.

Ettől függetlenül a Pókember: A pókverzumon át egy kihagyhatatlan moziélmény. Innentől kezdve már csak arra leszek kíváncsi, hogy a harmadik epizód mivel tud majd meglepni minket. Évek kérdése és remélhetőleg kiderül, hogy miképpen is folytatódik Miles Morales animációs kalandja.