Hasznos infók

Miért is jött létre a blog? 

A blog alap-ötlete egy online újságból, a HollywoodPressAgency-ből ered. 

Az újságot pár lelkes Hollywood Hírügynökség tag szerkesztette még anno, röviden a lényege, hogy bárki írhatott bele film, könyv, játék, sorozat cikkeket, kritikákat, amik majd a beküldött cikk elbírálása, javítása után bekerülhettek a folyóiratba. 

Amennyiben érdekel az újság,ide kattintva még megtalálhatod :  HollywoodPressAgency

Sajnos a projekt mára “hibernált” állapotba került, emiatt is indítottam el ezt az oldalt, hogy az ott publikált cikkeimet átmentsem ide. De mi is ez a szóban forgó Hírügynökség?

maxresdefault_1.jpg

A HollywoodNewsAgency egy filmekkel, sorozatokkal  foglalkozó YouTube csatorna, melyet még 2011-ben hozott létre Szirmai Gergely, az SZFE Film és operatőr szakos hallgatója. 

A csatornára általában! hetente érkeznek új részek, amikben a Főszerkesztő Úr vlog formátumban, egy kamera előtt üvöltözve szedi szét ízekre a kiválasztott filmet. 

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, itt megtalálod a csatornát : HollywoodNewsAgency

Honnan jött a blog neve?

Ahhoz hogy megértsétek, miért is lett a blog neve a NerdWorld, kicsit mélyebbre kell ásnunk a témában. Kezdjük egy ismertebb, közkedveltebb megnevezéssel, a geek-el..

geek_galass.jpg

„A geek (kiejtése: /gi:k/ ) angol szó (magyarul: kockafej, kocka, er. jelentése: stréber) a túlzottan intellektuális beállítottságú emberre használt korábban pejoratív (informális, azaz bizalmas nyelvben használatos; szleng) szó, különösen ha ez az érdeklődés egy szűk területre irányul.”

Magyarra fordítva: a geek-ek olyan emberinek tűnő, „idegen” létformák, akik imádják a különféle pop-kulturális termékeket, legyenek azok filmek, videojátékok, tévé- és filmsorozatok, képregények, könyvek, vagy akár animék, mangák.. Elismert „szakértői” az adott témakörnek, időt és energiát nem kímélve járják körbe az adott témát.

Sokáig lenézett és gyakran kigúnyolt „szubkultáról” beszélünk, ami mostanában kezdett el elterjedni a számítógépeknek és az internetnek hála. Elvégre, ha elromlik a géped hirtelen otthon, a szomszéd „kocka”, aki nagy számítógép-zseni hírében áll, és akivel jó, ha köszönő viszonyt ápoltál eddig csak, egyből „nélkülözhetetlen” lesz a számodra.

A geek nemcsak megszállottja egy adott témának, hanem a nerd-el ellentétben „szociális” fronton is jól teljesít. Magyarán, nemcsak a hobbijának „él”, hanem ápolja a kapcsolatait, „vannak” valós, hús vér barátai.

Ezzel el is jutottunk a nerd szóhoz, ami az ötvenes években terjedt el, és gyakran összemosódik a geek-kel. A nerd (könyvmoly) a geek-hez hasonlóan szenvedélyes rajongója, megszállottja egy adott témakörnek,  viszont szociális téren kevésbé pozitív tulajdonságokkal rendelkezik, mondhatni „magának való”. Ez a fajta „szociális alkalmatlanság” megnyilvánulhat abban, hogy csak a számára ismerős, kedvelt témákban tud kommunikálni olyan emberekkel, akik hasonló érdeklődésűek, mint ő, vagy a szociális érintkezés helyett csak és kizárólag a megszállottságának tárgyával foglalkozik.

De hogyan is kapcsolódik a nerd szó ide, magához az oldalhoz?

A fentiekből szerintem már kiderült, hogy hosszú évek óta rajongok a különféle pop-kultúrális produktumokért. Viszont mint introvertált, „magának való” kockafej, a kommunikáció és a szociális kapcsolatok nem éppen az erősségeim.

Nem azt mondom, hogy nem lennének barátaim, vagy hogy életem jelentős részét a 4 fal között tölteném (pedig igen! ), hanem azt hogy számomra mindig is könnyebben ment az ismerkedés olyan emberekkel, akik hozzám hasonló beállítottságúak, hasonló érdeklődési körűek.  Tehát nem attól vagyok nerd, mert valamilyen témával kapcsolatos erős érdeklődés miatt a szociális készségek „hiányoznának” belőlem, hanem sokkal inkább az introvertált természetem miatt.

Remélem ezzel a hosszas kifejtéssel már valamennyire érthető, hogy miért is lett a blog neve NerdWorld.