Lehullt a lepel a The Last of Us sorozat főszereplőiről

img_3049.JPG

A videójátékok grafikájának fejlődésével az évek alatt egyre inkább elmozdultunk a filmesebb, mozisabb élmény felé. Manapság már nem egy játék átvezető videója legalább olyan minőségű, mint egy komolyabb költségvetésű hollywoodi film képsora. 

A filmesebb, mozisabb látványvilág pedig azt is jelenti esetünkben, hogy "nagy vászonra" is könnyebb adaptálni ezeket a műveket. (Az már természetesen egy másik "tészta", hogy magát a játékmenetet, a játékos interakcióit hogyan is lehet a film "nézőpontjából" megvalósítani.)

Apropó, filmesebb, mozisabb átvezetők, a Naughty Dog 2013-as PlayStation exkluzív, túlélőhorror akció-kaland shootere, a The Last of Us adaptáció szempontjából (is) a lehető legjobb választásnak tűnt számomra már a megjelenése óta, hiszen Joel és Ellie kálváriája a gombafertőzés sújtotta, poszt-apokaliptikus Amerikában annyira szívbemarkoló, drámai és érzelmekkel teli történet, hogy akár önálló sorozatként is megállja a helyét.

Természetesen az évek alatt elég sok pletyka keringett már a készülő sorozatról, egy időben mindenki váltig meg volt róla győződve, hogy a Trónok Harca Jaime Lannister-je, Nikolaj Coster-Waldau játssza majd a mogorva főhős szerepét.

joel-pascal-the-last-of-us.png

Érdekes módon mindkét főszereplő végül tényleg a HBO nagy sikerű sorozatából fog érkezni. Joel szerepét az a Pedro Pascal kapta, aki Dorne Vörös Viperáját, Oberyn Martell-t játszotta a Trónok harcában. Őt manapság elsősorban a The Mandalorian - ban játszott főszerepe okán ismerheti mindenki, sokan pedig a netflixes Narcosban szerették meg őt igazán.

Úgy gondolom, hogy tőle egyáltalán nem áll távol ez a fajta hallgatag, magának való, minimális szókészlettel operáló, "nem akarok hős lenni" szerep, hiszen egyik korábbi filmjében, A lelőhely (Prospect) című sci-fi-ben szintén egy, a lányát egyedül nevelő apukát alakít.

A stúdió másik választása viszont már korántsem volt ennyire egyértelmű a számomra.

img_3047.JPG

Ellie szerepét ugyanis az a Bella Ramsey kapta, aki a fantasy szériában sokak nagy kedvencét, a Medve Szigetek szemtelenül fiatal uralkodónőjét, Lyanna Mormont alakította, eléggé meggyőző és emlékezetes módon.

Természetesen az internet népe már hangját is adta nemtetszésének, sokak szerint egyáltalán nem is hasonlít a játékbeli Ellie karakterére. Én úgy gondolom, hogy a trónok harcás szereplése után mindenképpen megérdemel egy esélyt, majd kiderül, hogy mennyire tud felnőni a feladathoz.

Bizakodásra adhat viszont okot, hogy a széria alkotója, írója, illetve executive producere nem más, mint a HBO másik nagy sikerű sorozatának, a Csernobil-nak az egyik alkotója, Craig Mazin. 

Mazin mellett a játék kreatív rendezője és írója, Neil Druckmann is jelen lesz, mint társalkotó, de Carolyn Strauss (Trónok harca, Csernobil) és a Naughty Dog elnöke, Evan Wells is figyelemmel kísérik majd a projektet.

Az első epizód (avagy a pilot) rendezői feladatait pedig az a Kantemir Balagov kapta meg, akinek a nevét a II. világháborús Beanpole című drámával kapcsolatban ismerhette meg a világ.

The Last of Us sorozatról egyelőre annyit tudunk még, hogy ez lesz a Sony Pictures Television és a PlayStation Productions első közös "szerelemgyereke", és hogy a The Last of Us videojátékot és a hozzá tartozó Left Behind című DLC-t dolgozza majd fel a története.

1033888-pedro-pascal-es-bella-ramsey-lesznek-a-the-last-of-us-televizios-sorozat-foszereploi.jpg

A történet egy, a civilizáció pusztulása utáni poszt-apokaliptikus világban játszódik, ahol egy gombavírus zombikat csinált az emberiség jelentős részéből. Ellie, a 14 éves túlélőnk viszont valamiért immunis a járványra, ő az emberiség utolsó reménye, amennyiben Joelnek sikerül eljuttatnia őt a "Fireflies" nevezetű ellenálló szervezethez, akiknek a laborja természetesen az ország "túlfelén" található.

Kettejük kalandja az évek alatt mind a játékosok, mind a kritikusok részéről "kultikus" státuszba emelkedett, bízom benne, hogy a sorozat-adaptáció ezt az érzelmes, szívszorító élményt megfelelően tudja majd átadni nekünk a "vásznon".