PlayStation Showcase bejelentések, amikre érdemes lesz figyelni

playstation-showcase-2021-event.jpg

Valamilyen furcsa okból kifolyólag mindig egyfajta kétkedéssel fogadom a nagy stúdiók, kiadók "világraszóló" bejelentéseit. Kicsit úgy vagyok velük, mint a magyar válogatottal kapcsolatban: a hangzatos ígéreteket nem minden esetben követik tényleges tettek, sokszor nem éppen azt kapjuk, mint amit az előzetesek alapján elvártunk volna.

A Sony ebből a szempontból kicsit kakukktojás, hiszen az elmúlt években lerakott olyan címeket az asztalra, mint pl. az újgenerációs God of War, az előző konzolgenerációt tökéletesen lezáró The Last of Us Part II és Ghost of Tsushima, vagy említhetném a Marvel's Spider-Man-t is akár.

Úgy tűnik, hogy nem is szerettek volna tovább ülni a babérjaikon, elérkezettnek látták az időt, hogy megvillantsák az idei év ünnepi szezonjának és a jövő év elejének várva várt újdonságait.

Én meg úgy voltam vele, hogy itt a remek alkalom arra, hogy plusz kattintásokat és figyelmet kapjak anélkül, hogy különösebben megerőltetném magamat, akarom mondani, szerettem volna egy szubjektív listát összeállítani arról, hogy a bejelentett címek közül miket is várok a legjobban.

Jöjjön akkor az az ominózus lista...

Star Wars: Knights of the Old Republic Remake

star-wars-kotor-remake.jpg

Star Wars: Knights of the Old Republic a mai napig hatalmas rajongótáborral büszkélkedhet, valljuk be őszintén, hogy teljesen jogosan. A fanok évek óta térden állva könyörögtek egy felújított változatért, úgy tűnik, hogy a BioWare 2003-as kultikus RPG-je modern köntösbe csomagolva visszatér, egyenlőre PlayStation 5 konzolokra csak. 

A felújítást az a Aspyr végzi, amelynek a Star Wars: Republic Commando, a Jedi Knightok és a Racer modern portjait is köszönhetjük. Pontos megjelenési dátumot még kaptunk, egyenlőre csak egy rövidke, "nyúlfarknyi" előzetessel kelljük beérni.

Várható megjelenés : nincs még pontos dátum.

Project Eve

1a173b60-11ac-11ec-bcff-3309a6f5e1c7.jpg

A koreai Shift Up gondozásában készülő Project Eve műfaját tekintve egy "klasszikus", ázsiai stílusjegyeket magán hordozó akció-szerepjáték, ami elsőre a 2018-as God of War és a NieR: Automata szerelemgyerekének tűnik. A projekt mögött az a Kim Hyung Tae áll, aki a Blade & Soul harcművészeti MMO dizájnere, akinek a keze nyoma a főhősnőnk karakterdizájnjában már most tetten érhető.

A történet szerint a Földön ismét beköszöntött a világvége, nekünk pedig a NA-tive nevezetű idegen hódítóktól kell visszahódítanunk valahogyan a bolygót. A látottak alapján ocsmány, csápos szörnyekből és quick-time-eventekből nem lesz hiány..

Várható megjelenés : 2022 vagy 2023.

Forspoken

forspoken-d.jpg

A korábban Project Athia néven futó program egy eléggé akciódús előzetest kapott, amiben megismerhettük az eléggé hányatott sorsú főhősnőnket, Frey Holland-et, aki egy teleportkapun keresztül, rejtélyes módon egyszer csak New Yorkból egy számára teljesen ismeretlen világban találja magát, ami "egészen biztos, hogy nem a Föld".

Frey az új világban a karján lévő misztikus, öntudatra ébredt "karkötő" segítségével képes lesz a varázslásra, aminek köszönhetően a legkülönfélébb módokon vehetjük majd fel a harcot az "Újvilágban" ránk leselkedő fenyegetésekkel.

A harcrendszer és a hősnőnk mozgáskultúrája már most eléggé kidolgozottnak és egyedinek tűnik, a kérdés inkább az, hogy az open word játékok szokásos rákfenéjét, a monoton küldetéseket sikerül-e majd kiküszöbölni, és hogy a story mennyire tud majd "beszippantani". Mindenesetre várjuk szeretettel..

 Várható megjelenés : 2022.

Ghostwire: Tokyo

3855018-screenshot2021-07-13at10_08_48am.png

Bethesda Softworks gondozásában és a Tango Gameworks kezei alatt készülő Ghostwire: Tokyo továbbra is egy kellően "elborult agyú" akció-kalandjátéknak tűnik. A történet szerint Tokiót elözönlötték az önjelölt próféta által megidézett, halálos természetfeletti erők, és a város lakosságának 99%-a egy pillanat alatt "köddé vált".

A paranormális képességekkel felruházott főhősünk bőrébe bújva azt a korántsem egyszerűnek tűnő feladatot kapjuk, hogy járjunk utána a tömeges eltűnések mögött álló sötét rejtélynek, közben persze azért ha lehetséges, mentsük is meg a várost.  

 Várható megjelenés : 2022.

Uncharted: Legacy of Thieves Collectionuncharted-legacy-of-thieves-collection-a-steal.jpg

A Sony az utóbbi időben elkezdte a korábban PlayStation-exkluzív játékait "áthozni" más platformokra is. A viszonylag jól sikerült Days Gone PC-s port után pedig itt a következő portolás, ami nem más lesz, mint Nathan Drake epikus kalandja.

A csomag Uncharted: Legacy of Thieves Collection néven fog futni, és tartalmazni fogja az Uncharted 4-et, valamint az önálló játékként megjelent kiegészítőt, a The Lost Legacy-t is, méghozzá PC-re és PlayStation 5-re egyaránt.

Az egész újrakiadásban az a csavar, hogy a Naughty Dog nem csupán elhozza ezeket a címeket az említett platformokra, de egy kicsit ki is "csinosítja" őket, mivel mindkét játék esetében a Remastered változatokat kapjuk meg. Sajnos arról nem szól a fáma, hogy a korábbi részek is érkezni fognak-e PC-re, de mint tudjuk, a remény hal meg utoljára.

Várható megjelenés : 2022.

Marvel's Spider-Man 2

marvel-spiderman-2.jpg

Az Insomniac Games a 2018-as Spider-Man és a 2020-as Spider-Man: Miles Morales kiegészítővel már bebizonyította nekünk, hogy igenis lehetséges a közkedvelt hálószövő(k) kalandjait a virtuális térben is méltó módon prezentálni.

Az előző részek sikere után majdnem hogy borítékolható volt az, hogy jön a második epizód, amiben Miles és Peter Venommal kerülnek összetűzésbe. Ha ez nem lenne elég, kiderült továbbá az is, hogy a Marvel's Spider-Man csapata egy Wolverine játékon is dolgozik eközben. A Rozsomák kalandjaiból csak egy rövidke előzetest kaptunk, a Marvel's Spider-Man 2-t teljes pompájában az alábbi trailer-ben tudjátok megcsodálni.

Sajnos arról nem szól a fáma, hogy azok a bizonyos pocsolyák mennyit fejlődtek az előző rész óta, de az internet népét ismerve, egészen biztosan érkezni fognak összehasonlító videók.. 

Várható megjelenés : 2023.

God of War Ragnarök

gowrg_wallpaper_desktop_family_4k.jpg

Az összefoglalóm végére hagytam az igazán nagy durranást, bejelentették ugyanis a Sony Santa Monica által fejlesztett 2018-as, nagy sikerű God of War folytatását. 

A God of War Ragnarök pár évvel az előző rész után veszi fel a fonalat, amikor is beköszönt a Fimbulwinter, ami a skandináv mitológiában a Ragnarök eljövetelének a biztos jele. Természetesen hőseinknek nem éppen a zordra forduló időjárással van a legfőbb problémájuk : Atreus válaszokat szeretne, tudni szeretné azt, hogy ki is ő valójában, mivé is válhat idővel. Kratos eközben igyekszik őt megóvni, amennyire csak tőle telik.

A fő problémát ezúttal Thor és Freya karakterei jelentik majd. Ezúttal mind a kilenc viking világ kapuja megnyílik majd előttünk, Vanaheim, Svartalfheim és Asgard is tárt karokkal fog fogadni minket.

Természetesen új támadásokból és képességekből sem lesz hiány, melyekkel saját kénye-kedvünk szerint vághatjuk majd át magunkat a "rosszarcúak" sosem szűnő sorain. Azokból pedig lesz bőven, hiszen jópár új ellenféltípussal kell majd megküzdenünk utunk során. Szerencsére nem leszünk egyedül a harcban, segítőink is lesznek utunk során.

Várható megjelenés : 2022.

Összefoglalva: mozgalmas 2022-nek nézünk elébe, a Sony ismét egy remek prezentációt tett le elénk az asztalra. Természetesen a listám erősen szubjektív, hiszen volt olyan játék, mint pl. a Marvel's Guardians of the Galaxy, a Deathloop, a Kid A Mnesia Exibition, a Tchia, vagy éppen a Gran Turismo 7, amiket vagy korábban már bejelentettek, vagy éppen az én tetszésemet nem nyerték annyira el.

Úgy gondolom, hogy a Playstation 5 tulajok igazán elégedettek lehetnek, hiszen kiváló programokkal fog bővülni a repertoár. Már csak azt kellene valahogyan megoldani, hogy ne legyen készlethiány a konzolból.