Játékok, amikre érdemes lesz figyelni májusban

banner.png

Az idei május videojátékos fronton meglehetősen erősnek ígérkezik, hiszen jó pár új, frissen megjelenő cím mellett több régi klasszikus felújított változatát is "kézbe vehetjük" majd. Ennek kapcsán úgy gondoltam, hogy összegyűjtök nektek néhány olyan játékot, amiket én kifejezetten várok és amikre szerintem érdemes lesz majd beruházni ebben a hónapban.

A lista természetesen eléggé szubjektív és inkább az én egyéni ízlésemet tükrözi, de bízom benne, hogy rajtam kívül mások is "tűkön ülve" várják ezeket a címeket. Nem is húzom tovább az időt, mutatom az én májusi listámat.. 

1. Days Gone

thumb-1920-1011138.jpg

Listám első helyezettje kissé eltér a többiektől, hiszen a Days Gone eredetileg PlayStation 4 exkluzívkét jelent meg még 2019-ben, a Bend Studio gondozásában. A játék egy posztapokaliptikus környezetben, a globális járvány sújtotta Amerikában játszódik, amit több száz fős hordákba tömörülő fertőzőttek és különféle bandák uralnak.

Főhősünk, a törvényen kívüli ex-motoros banda tag, Deacon St. John próbál túlélni ebben a cseppet sem barátságos, "nem embernek való" vidéken és megtalálni szerelmét, Sarah-t, aki a járvány kitörésekor tűnt el nyomtalanul.

Megjelenésekor a játék eléggé vegyes kritikákat kapott a kritikusoktól, viszont a játékosok szerették a programot, a Sony pedig úgy tűnik, látott benne fantáziát, hogy a PC-s tábor számára is elérhetővé tegye a Days Gone nyújtotta élményt.

Az eddig látottak alapján a PC-s verzió sokat lép előre technológia terén a két évvel ezelőtti eredeti változathoz képest. Lesz itt kérem szépen 4K/60 FPS támogatás, 21:9-es ultraszéles képarány, egér-billentyűzet támogatás és fotómód egyaránt. A látvány szembetűnően javult az eredetihez képest, nagyobb lesz a látótávolság és a növényzet megjelenítése is részletesebb lesz.

A grafika pedig teljes mértékben személyre szabható lesz, így mindenki a saját egyéni preferenciái és a gépe "erejének" megfelelő beállítások mellett motorozhatja majd körbe a világvége utáni Amerika vadregényes tájait.

Megjelenés : május 18.

Platformok : PlayStation 4, Windows

2. Resident Evil: Village

resident-evil-village-screen-1_d9sa.jpg

Amikor ezeket a sorokat írom, az internetet már letarolta a Capcom legújabb túlélő-horror játéka. A Resident Evil Village jött, látott és teljes mellbedobással győzött. A Resident Evil széria az utóbbi években a reneszánszát éli, a felújított Resident Evil 2 és 3 után egy számozott folytatást kaptunk kézhez.

Village a Resident Evil 7. kvázi "folytatása", ami az elődhöz hasonlóan szintén egy belső nézetű, first-person shooter, megspékelve a megszokott Resident Evil elemekkel (tárgymenedzsment, fegyverfejlesztés, különféle árusok).

A történet főhőse a RE7 protogonistája, Ethan Winters, aki három évvel az előző rész eseményei után feleségével, Mia-val és lányukkal, Rosemary-vel éldegél teljes nyugalomban és harmóniában. A családi idillnek hamar vége szakad, amikor is egy régi ismerős, Chris Redfield és az emberei hidegvérrel végeznek Ethan nejével és elrabolják őt a lányával együtt. Ethan végül egy isten háta mögötti, feltehetően kelet-európai faluban tér magához, amit négy mutáns lord, köztük az azóta közönségkedvenccé vált Lady Dimitrescu ural.

A feladat adott, megtalálni az elveszett lányát és kiutat találni ebből az elátkozott községből, ami korántsem lesz egyszerű feladat. A játékhoz egy hatfős online multiplayer játékmód is érkezik, a kihívásra vágyók pedig próbára tehetik magukat a korábbi részekből már jól ismert Mercenaries módban.

Megjelenés : május 7.

Platformok : PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Google Stadia, Windows

3. Mass Effect Legendary Edition

mele-comparison-slider-femshep-updated.jpg

Van az a sanda gyanúm, hogy a BioWare legendás sci-fi trilógiáját senkinek sem kellem bemutatni, aki nem egy kő alatt élt az elmúlt pár évben. Shepard parancsnok "galaxis-megmentő" kalandjai az évek alatt kultstátuszba emelkedtek a rajongók szemében, még úgy is, hogy a harmadik rész "lezárása" sokaknál kiverte azt a bizonyos áramkört. 

A 2017-ben érkező folytatás, a Mass Effect: Andromeda sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a csúfos fiaskó után pedig nagy volt a csend a franchise körül. 

Idén májusban viszont ismét visszatérhetünk kedvenc sci-fi játékunk világába, hiszen érkezik a Mass Effect Legendary Edition. A felújított változat az eredeti széria mindhárom részét és további 40 db DLC-t fog tartalmazni, egyedül a Mass Effect 3 többjátékos módja fog kimaradni a csomagból. 

A Days Gone PC-s portjához hasonlóan a felújított verzió is rendelkezni fog mindenféle "földi" jóval : 4K-s felbontás, HDR, részletgazdagabb textúrák és modellek, javított bevilágítás és shaderek.

Érezhetően a lassan a tizennegyedik évét taposó, kicsit más korosodó első rész kapta a legtöbb törődést.

A grafikai tuning mellett több pályaelemet is kicseréltek, továbbá most már nem tart egy örökkévalóságig a liftezés a Citadella szintjei között. Az eddigihez képest negyedannyi töltési idő is elég lesz, nem rabol majd el értékes perceket az életünkből a játék töltőképernyők nézegetésével.

Végre egységesült Shepard parancsnokunk testreszabhatósága a karakterkészítés során, így már mind a három részt végigtolhatjuk ugyanazzal a karakterrel.

Az új kezelőfelület most már inkább a Mass Effect 3-ban látottra hajaz, emellett a az első epizód harcrendszerén is finomítottak.

Van itt javított fegyver kezelhetőség, a ráközelítés / vállhoz emelés kameranézetének finomhangolása, képességek balanszafejlettebb tárgylista. A harcon kívüli játékelemek is fejlődésen mentek keresztül : a fedezékrendszer érezhetően javult, nőtt a fedezékek száma, a fedezékbe vonulás / kilépés is rugalmasabbá, folyamatosabbá vállt.

Az első rész méltán híres/hírhedt járművét, a Mako-t is átdolgozták, nemcsak kidolgozottabb megjelenést kapott, de a borzalmas irányításon is sikerült javítani, végre nem játékautóként fog viselkedni a terepen.

A második és a harmadik rész a fejlesztők állítása szerint kevesebb törődést igényelt, így ezeknél "csak" kisebb grafikai upgrade-re (például nagyobb felbontásra, "szebben" tükröződő felületekre), valamint a meglévő bugok "kigyomlálására" számíthatunk.

Megjelenés : május 14.

Platformok : PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Windows

4. Biomutant

biomutant-wallpaper-1920x1080.jpg

THQ Nordic következő játéka körül ezidáig nagy volt a csend, de úgy tűnik, hogy idén május végén végre próbára tehetjük magunkat az általunk kreált "szuperhörcsögünkkel" a Biomutant világában. A program egy külső nézetes, nyílt világú, posztapokaliptikus RPG-nek ígérkezik, amely egy egyedi, a kung-fu alapú közelharcot, a lövöldözést és a képességhasználatot vegyítő harcrendszerrel próbálja majd meg feldobni a zsánert.

A történet szerint a világ éppen haldoklik a földből feltörő olajnak hála, az élet fáját pedig öt csúfság csócsálja naphosszat. Rajtunk áll majd, hogy foglalkozni szeretnénk-e ezzel "problémával", leszámolunk-e az öt gonosz teremtménnyel, ezzel megmentve a Biomutant világát, vagy más teendőket részesítünk előnyben.

Döntéseink következtében pontokat ad, vagy éppen pontokat von majd le tőlünk a játék, így jutva el a "jó" vagy éppen a "rossz" befejezésig.

A világ különböző frakciói is máshogy viszonyulnak majd hozzánk annak függvényében, hogy melyik oldal felé húzunk, illetve vezetőik között is lesz olyan, aki a pusztulást akarja, és olyan is lesz persze, aki inkább az életet választja.

Két lábon járó rágcsálónkat a részletes karaktergeneráló által teljes mértékben testreszabhatjuk, ahogyan a felszerelésünket is váltogathatjuk majd a játék folyamán.

Mindent, amit útközben találunk, felhasználhatunk majd, egészen elképesztően "beteg" tákolmányokat láttam az eddigi videók során.

Természetesen nem kell majd mindenhová gyalog járnunk, szerezhetünk járműveket, mecheket, hogy hatékonyabban, gyorsabban mászkálhassunk a világban.

A világ pedig úgy tűnik, hogy eléggé változatos lesz, hiszen a három bejárható terület, a Mekton, a Googlide és a Gollblimp más és más ökoszisztémával, környezettel fog rendelkezni.

Mindent összevetve, elég ígéretesnek tűnik a program, bízom benne, hogy nem csúsztatják már tovább a játékot és május végén mindenki belevághat a saját világmegmentő "rágcsáló kalandjába".

Megjelenés : május 25.

Platformok : PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Windows

5. Hood: Outlaws & Legends

hood-outlaws-legends-pc-review-fin.jpg

Többjátékos, csapatalapú multiplayer címekkel tele a padlás, nehéz kitűnni a tömegből valami egyedi ötlettel. A Sumo Digital a Robin Hood világában játszódó középkori TPS-e, a Hood: Outlaws & Legends néhány egyedi megoldással próbálja meg felrázni a zsánert. 

A játékban egy négyfős rablócsapathoz csatlakozva kell belopóznunk egy jól védett erődbe, hogy aztán megszerezzük a különféle földi jóval teletömött ládát. Természetesen a kincsesláda megszerzése korántsem egyszerű feladat : először is el kell hozzá lopni a kulcsot a nottinghami serifftől, a helyi "big-boss"-tól. 

Amint megvan a kulcs, minden játékos, beleértve a rivális csapat zsiványait is, értesül a ládika lehetséges helyéről. Amennyiben miénk a láda, nincs más hátra, mint eljuttatni a "kimenekítési zónába", amit természetesen páncélos fogdmegek és maga a Sheriff őnagysága őriz.

Mondanom sem kell, hogy a lopakodás és a csapatmunka elengedhetetlen, hiszen az őrök riadót fújhatnak, erősítés is szakadhat a nyakunkba, plusz a rivális banda sem fogja tétlenül nézni, hogy csak úgy kisétáljunk a főkapun a zsákmánnyal.

Minden meccs után a játékos eldöntheti az Igazság mérlegénél, hogy mennyi aranyat tart meg és mennyit ad az arra rászorulóknak. A nagylelkűség több képességet tesz elérhetővé, de ezeket csak a játékban megszerezett arannyal lehet megvásárolni.

Jelenleg négy karakter érhető el a játékban : a hosszúíjjal felszerelt lövész, Robin, a füstbombákkal és számszeríjjal ellátott vadász, Marianne, a csapat "tank" karaktere, John és Tooke, aki egyfajta "mágusként" funkcionál itt.

A program szerintem jól ötvözi a csapatmunkára épülő co-op és a kompetitív multiplayer játékelemeket, kérdés, hogy hosszútávon mennyi tartalommal lesznek képesek megtölteni a játékot a fejlesztők.

Megjelenés : május 10.

Platformok : PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Windows

Összességében úgy gondolom, hogy májusban sem lesz okunk panaszra, jó pár olyan olyan játék fog érkezni, amikre érdemes lesz majd beruházni.

Ez lett volna az én rövid listám, kíváncsi vagyok viszont arra, hogy ti, olvasók milyen játékot vártok a legjobban ??? A válaszokat hagyjátok lent, a kommentszekcióban!